Reduir el plàstic d’un sol ús: Com podem fer-ho?

Podem entre tots millorar el consum de plàstic a casa? Encara que no ho creguis, una petita aportació pot ser essencial. I si no ho creus, pots llegir les següents dades informatives per a conscienciar-te.

DADES SOBRE EL CONSUM DE PLÀSTIC PER AMPOLLES DE PLÀSTIC

Existeix el càlcul que una família de 4 integrants consumeix almenys 72 litres d’aigua al mes. Reduint aquest càlcul en ampolles de plàstic, podem parlar que una família estaria generant 547 ampolles de plàstic d’1 sol ús.

Aquest fet representa un gran impacte mediambiental ja que aquestes ampolles estan fabricades a partir del petroli. Per a fabricar una sola ampolla de plàstic de 1L fan falta 100 ml d’aquest element i al seu torn entre 3 /4 litres d’aigua a més d’una elevada despesa energètica. Sembla increïble, que per a fabricar una sola ampolla d’aigua s’hagi de gastar més aigua de la que contindrà l’ampolla i al seu torn que aquesta només pugui ser usada 1 vegada.

Un altre fet, no menys important, és que moltes d’aquestes ampolles no arribaran mai al contenidor de reciclatge corresponent. Acabaran directament en el contenidor comú i a continuació passaran a un abocador o a la mar , on trigaran més de 1000 anys a descompondre’s, juntament amb altres objectes plàstics.
Sabem pel comunicat de la gaseta de l’Ajuntament de Barcelona que ​l’any 2016, que el volum de residus municipals generats per habitant i dia va anar de 1’30Kg.. Dels quals la major part van ser d’articles plàstics d’1 sol ús. I que la taxa de reciclatge d’aquests va ser molt baixa.

EFECTE SOBRE ELS PLÀSTICS EN EL MEDI AMBIENT

L’efecte d’aquests plàstics és realment preocupant ja que en l’actualitat encara no acabem de ser conscients dels efectes que tenen a curt i a llarg termini. Com per exemple la contaminació dels ecosistemes, com per exemple el marí… I un seguit de realitats perjudicials, no sols per al medi ambient, sinó que també per a la nostra salut.

Per això, tots hem de prendre cartes en l’assumpte i començar a canviar certs hàbits com per exemple no consumir bosses de plàstic en els supermercats. Aquestes poden ser substituïdes per bosses reutilitzables, de tela o altres teixits orgànics com les bosses de fècula de patata. Comprar els productes en establiments on ens permetin comprar a granel. Una altra mesura per la qual podem optar, per exemple, a l’hora de comprar joguines per als més petits, és triar aquells que siguin de fusta o altres materials no plàstics. Ja que en ser tan petits tendeixen a trencar les joguines amb més freqüència.

Així mateix, una altra gran font de plàsticos és la roba, ja que la majoria contenen derivats del plàstic com el polièster, la viscosa, el niló.. . En l’actualitat vivim en una societat de consum la qual ens empeny a la constant compra de roba pels canvis de moda i altres tendències.

Per això, moltes marques i empreses, també s’estan començant a conscienciar i a prendre les seves pròpies mesures com per exemple elaborar els seus nous dissenys amb roba reutilitzada o a partir de peces ja caduques o en mal estat.

Prenen la matèria per a elaborar noves peces,és a dir, reutilitzen la matèria primera per a elaborar noves peces. Fins i tot unes altres, a partir de la matèria primera de les ampolles de plàstic creen nous productes com a sabatilles esportives i abrics

Reprès el tema que ens ocupa, les ampolles de plàstic d’1 sol ús. És clar que ha dia d’avui molts han optat per prescindir d’aquestes i fer ús de l’aigua de l’aixeta. Una postura molt lícita. Però com tots aquells que consumeixen aigua de l’aixeta o l’han provat, saben que aquesta conté un sabor molt particular i en alguns casos fins i tot desagradable.

Això és degut a la quantitat de clor que conté l’aigua. Element que s’ha d’utilitzar per a potabilitzar aquesta aigua. A part, per desgràcia, en moltes localitats i zones geogràfiques aquesta aigua no és potable a causa de la contaminació dels pous i aqüífers, o conté molta calç i/o en altres casos el nivell de nitrats en l’aigua és molt alt, com per exemple en la zona de Menorca i Eivissa.

CONCLUSIONS DES DE BLUE PLANET SOBRE LA REDUCCIÓ DEL PLÀSTIC I LA CURA DE MEDI AMBIENT

Per això una opció còmoda, ecològica i sana. És la utilització d’un dispensador d’aigua. En el cas de Blue Planet, la nostra aigua procedeix de Font del Subirà, situada en el Massís del Montseny, Catalunya. Aquesta aigua és mineral natural de feble mineralització i baixa en sodi. Considerada una de les millors aigües i recomanada per a qualsevol tipus de dieta i estil de vida. Quant al tema del format de l’aigua, només distribuïm aigua embotellada en ampolles de 18’9L. Aquestes ampolles no són d’1 sol ús,són de policarbonat i tenen un cicle de vida entre 8 o 9 anys.

Una vegada els nostres clients acaben la seva ampolla, les retirem, les higienitzem i les netegem. A continuació passen pels màxims controls sanitaris, les tornem a omplir i les tornem a servir als nostres clients. Una vegada la seva vida útil s’acaba, les enviem a una planta de reciclatge la qual utilitza la matèria primera per a elaborar altres productes, com a muntures per a ulleres, material escolar, cadires,… .

Encara segueixes aquí? Suma’t al canvi, uneix-te al Moviment Blue, la solució més ecològica.